Gaur indický – první mládě

Posted on

Zlínská zoologická zahrada odchovala první mládě gaura indického, největšího tura na světě. Samičku chovatelé pracovně pojmenovali Doubravka, v budoucnu jí však zoo vybere indické jméno. Na svět přišla v polovině února. Je jediným mládětem gaura, které se v evropských zoo podařilo za posledních 12 měsíců odchovat

Gaur indický

Gauři indičtí jsou obrovská a impozantní zvířata. Kohoutková výška u dospělých samců překračuje dva metry, samice jsou o něco menší (kolem 170 cm). Hmotnost činí 700–1000 kg, samci však mohou dosáhnout hmotnost až jeden a půl tuny. Obě dvě pohlaví zdobí mohutné rohy, které do­růstají až do délky 115 cm. Jejich srst je zbarvena v různých odstínech hnědé, rezavé až černé barvy, nohy však mají kontrastně světlé.

Gaur indický

Dva samce a dvě samice gaurů získala zlínská zoo z indické Zoo Mysore, s níž dlouhodobě spolupracuje, v roce 2019. Po více než půl století se tehdy do Evropy podařilo dovézt tato zvířata přímo z jejich domoviny. Také proto považují pracovníci zahrady odchov mláděte za velký úspěch.

Gaur indický

Domovinou gaurů jsou zalesněná pohoří jižní a jihovýchodní Asie. Žijí ve stádech vedených dominantním samcem, dospívají ve věku kolem šesti let. Základní potravu gaurů tvoří traviny, byliny a větve keřů. Jejich populace ve volné přírodě se odhaduje na něco málo přes 20.000 jedinců.

Gaur indický

I když Doubravka zdatně prospívá, roste jako z vody a začíná vystrkovat růžky, je to pořád ještě takové tele :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.